Mellan Lillehammer och Trondheim ligger Folldal gruvor. Här började man bryta malm 1745 och fortsatte med det fram till 1993. Arbetet var tungt, även om det förstås tillkom modernare maskiner och arbetssätt efter hand. Som mest 550 personer vid gruvorna och precis som i andra gruvbyar växte även befolkningen under den här tiden. Läs mer om historien kring gruvan på Stiftelsen Folldal gruver.
Själva huvudgruvan är 700 meter djup, även om den nu är vattenfylld under stoll 2. I stoll 1 kan man som turist åka in med gruvtåget och museet på området är dessutom väldigt intressant och fint skapat i sann gruvanda. Stoll 2 är helt övergiven och dit går inte att ta sig utan rätt utrustning.
I djupet finns stegar, bockorter, tappfickor för att lasta ut malmen på räls, vagnar, skottkärror och vagnsunderreden. Utfällningar lyser klarblått och långa stegschakt som knappt syns något slut på i pannlampsskenet.
Ett stort tack till Folldal gruvor! Det har varit fantastiska timmar i mörkret i berget och det är roligt att det som är kvar av gruvarbetarnas slit kan visas upp.
Sist men inte minst – den norska gruvutforskaren Helge Fykse har haft en stor del av planeringen av denna expedition. Han har en väldigt lång erfarenhet och kunskap om gamla gruvor, så kika gärna på hans fotosida med gruvor.